HISTORIE

“De ambachtelijke erfenis van een banketbakker”

In 1959 startte Freek Zeldenrijk en zijn zwager een banketbakkerij in Loosdrecht. Om te kunnen blijven concurreren met de opkomende grote broodfabrieken, breidde Freek Zeldenrijk zijn assortiment in 1959 uit met kroketten en leverde onder de naam “Loosdrechts croquettenhuis” onder andere aan de marine.
De snack had succes. Na drie jaar kwam er zelfs een lunchroom in de zaak waar de snack en verse broodjes genuttigd konden worden. Dit bleek de eerste stap van een drastische verandering; in 1964 maakte Freek Zeldenrijk van zijn banketbakkerij een snackbar.
Dik Zeldenrijk stond zijn vader gedurende deze jaren steeds terzijde en nam op zijn 21ste de krokkettenproductie over onder de naam Zeldenrijk Snacks. Het ging goed met de kroketten branche en in 1986 verhuisde Zeldenrijk Snacks naar een groter, nieuw gebouwd pand in Loosdrecht, waar ook de eerste machines hun intrede deden.
De groei zette door en in 2000 liet Zeldenrijk Loosdrecht achter zich en vestigde hij zijn bedrijf in een groterebehuizing in Utrecht. Het nieuwe pand biedt voldoende ruimte voor meer medewerkers en ook de productiecapaciteit staat uitbreiding voorlopig niet in de weg.De kleinschalige passie waar alles mee begon; het koken van de ragout in een pannetje op het vuur, is inmiddels sterk geprofessionaliseerd, maar de ambachtelijke zorg, die is gebleven. Passie voor het eigen product, gekenmerkt door kruiden uit eigen tuin en het continue op zoek naar verfijningen in de receptuur, geven een originele Zeldenrijk Snack die unieke, specifieke smaak.
De producten van Zeldenrijk Snacks komen terecht bij snackbars en slagers die bijna allemaal op een half uur rijden van Utrecht gevestigd zijn. Daarnaast levert het bedrijf ook voor andere merken en onder private labels voor groothandels. Het bedrijf streeft naar een klantenkring die heel Nederland dekt.
In de loop der jaren is het assortiment flink uitgebreid. Naast de gewone rundvlees kroket van 15% of 20% vlees, zijn er ook kroketten met kaas, garnalen, goulash, sate, spinazie en kipkerrie. Ook worden er voor klanten speciale kroketten vervaardigd. Zo zijn er ook struisvogelkroketten en wildkroketten met hertenvlees gemaakt. Naast kroketten en ragout in bulk levert Zeldenrijk Snacks ook bitterballen, minikroketjes en ragoutworstjes.
Kwaliteit en hygiene hebben bij het bedrijf de hoogste prioriteit.Het bedrijfspand is helemaal ingericht volgens de HACCP-normen. Alle medewerkers hebben een SVO-cursus gevolgd en weten alles van bacterien en de gevaren van kruisbesmetting. Zeldenrijk Snacks telt inmiddels zeven werknemers, waaronder Zeldenrijks zoon.